3. Afrički slon

Afrički slon (Loxodonta) je rod koji se sastoji od dvije žive vrste slona, afričkog slonova grma (L. africana) i manjeg afričkog šumskog slona (L. cyclotis). Oboje su biljojedi i žive u skupinama. Imaju sivu kožu i razlikuju se u veličini ušiju i kljova, te u obliku i veličini lobanja.

Maksimalna težina: 6,350 kilograma

Obje vrste su navedene kao ranjive vrste na IUCN crvenoj listi od 2004. godine, a prijeti im gubitak staništa i fragmentacija. Košarstvo za ilegalnu trgovinu bjelokosti predstavlja prijetnju i u nekoliko zemalja.

Loxodonta je jedan od dva postojeća roda porodice Elephantidae. Ime se odnosi na caklinu njihovih molarnih zuba u obliku pastile. Fosilni ostaci vrste Loxodonta iskopani su u Africi, a datiraju u srednji pliocen.

2. Kitov morski pas

Kitolov morski pas (Rhincodon typus) je morska ajkula koja se sporo kreće i filtrira i najveća poznata vrsta postojećih riba. Najveća potvrđena jedinka imala je dužinu od 18,8 m. Morski pas drži mnoštvo rekorda po veličini u životinjskom carstvu, od kojih je najpoznatiji najveći živi kičmenjak. Jedini je član roda Rhincodon i jedini postojeći član porodice Rhincodontidae, koji pripada potklasi Elasmobranchii u klasi Chondrichthyes. Prije 1984. godine klasificiran je kao Rhiniodon u Rhinodontidae.

Maksimalna težina: 15,000 kilograma

1. Plavi kit

Plavi kit (Balaenoptera musculus) je morski sisar koji pripada parvorderu baleta kitova, Mysticeti. Dužina i do 29,9 metara i najveća zabilježena, najveća je životinja za koju se zna da je ikada postojala.

Maksimalna težina: 173,000 kilograma