Naše zdravlje uveliko zavisi od mnogo toga a veliki udio ima i način spavanja, pored važnosti koliko dugo spavamo, na kojoj temperaturi, isto tako je važan položaj spavanja. Svaki čovjek spava na svoj naviknuti način, bio on dobar ili ne, i jako je teško promijeniti tu naviku, ali je puno lakše promijeniti naviku nego imati zdravstvene tegobe u kasnijim ili čak ranijim godinama, spavanje na stomaku ili leđima opterećuje našu kičmu, kičma je najvažniji centar ljudskog cjelokupnog koštanog sistema, što znači da se treba i njegovati najviše, zdrava kičma znači zdrave kosti a i cijelo tijelo, kičma je glavni stub koji drži cijelo tijelo na okupu a i završetci nerava se nalaze u kičmi.


Ono što najbolje pozitivno djeluje na kičmu je konstantno savijanje u strane, tj. lijevu i desnu, pa i u budnosti čovjek treba da se barem šeta ili trči kako bi održavao zdravlje. Pri trčanju naša karlica se pomjera lijevo desno, naprijed nazad, a ruke i ramena idu naprijed nazad, a to sve zajedno djeluje na kičmu tako što je zavrće na strane i čini je aktivnom.


Najbolji položaj spavanja je fetus položaj, tj. spavanje na lijevoj i na desnoj strani, u tom položaju se kičma naginje na desno i na lijevo što je savršeno za odmor kičme, a ujedno taj položaj najbolje odmara unutrašnje organe, jer nema pritiska na njih kao što je u slučaju spavanja na leđima ili na stomaku.


Spavanje na strani će vas brzo odmoriti i činiti zdravim i vitalnim, najbolji sport za zdravu kičmu i tijelo je plivanje, a ovakav položaj spavanja pogotovo trebaju prakticirati ljudi koji rade neki posao u stojećem položaju.