Svako od nas provodi 6 ili više sati u spavanju, potrebno je znati da se ljudska koža konstantno obnavlja, što znači da ćelije stare kože umiru tj. otpadaju sa kože, boraveći u krevetu satima sa naše kože spadnu ogromne količine ostataka mrtve kože koje naravno ne možemo lahko vidjeti golim okom, ali su itekako prisutne.


Postoje razne vrste bakterija koje nas okružuju, ma koliko držali do higijene nećemo ih moći sve neutralisati, neke od njih se uništavaju na visokoj temperaturi, neke umiru same, a neke pak odlaze prilikom pranja veša, ali ono što je interesantno je to da postoje i jedne jako lukave bakterije, otklanjaju se na jedan jako zanimljiv način i nikako drugačije, a to je protresanje, reaguju na vibracije nakon čega puštaju materijal kao što je naša posteljina za koju su se vješto prikačili.


U toku noću se razmnožavaju i hrane ostacima ljudske kože, tako da je preporučeno da se posteljina pored pranja i redovno otresa prije i poslije spavanja barem 3 puta kako bi se riješili ove vrste bakterija.